Täydellisen asusteen hankintaohjeet

Juhlat ovat tulossa ja haluat näyttää upealta. On olemassa useita vaihtoehtoja asusteen hankkimiseksi: esimerkiksi kauppa, nettiostos tai teettäminen omien yksilöllisten tarpeittesi ja mittojen pohjalta.

Käynti ompelimossa on sinulle uusi ja mielenkiintoinen asia. Mistä aloittaa ja mitä seikkoja kannattaa ottaa huomioon, kun tulet ompelimon asiakkaaksi?
Tässä muutamia vinkkejä, miten valitaan asiantunteva asusteen tekijä ja millaisia vaiheita sen teettäminen sisältää.

1. Kun kaupan valikoima ei riitä
Juhla lähestyy ... unelmiesi asustetta ei löydy kaupoista eikä nettimyymälästä. Lisäksi vartalosi kaipaisi omien mittojesi mukaan teettämistä. Ota siis yhteyttä ompelimoon.
1.1 Asusteen tekijän valitseminen
Hyvän tekijän valitseminen vaatii enemmän kuin soiton lähimpään ompelimoon ja kysymyksen "Paljonko asusteen teettäminen maksaa?" Loppujen lopuksi kaikki riippuu siitä, paljonko kaiken kaikkiaan haluat panostaa hankkeeseen. Hintaan vaikuttaa nimittäin malli, kaava ja kangas. Sekä myös onko asuste ainutlaatuinen vai käytetäänkö siihen valmista kaavaa.
Parasta on kertoa, mihin tarvitset asustetta ja varata aikaa keskusteluun ompelimon asiantuntijan kanssa.
1.2 Luottamus
Kannattaa suhtautua luottavaisesti puvun tekijään, hän on ammattilainen, mestari, ja työskentelee auttaen sinua luomaan unelmiesi asustetta. Voit kysyä häneltä suosituksia tai pyytää näyttämään valmiita tuotteita ja kuvia niistä.
1.3 Etukäteissuunnittelu
Yksi olennaisista kysymyksistä on, koska tarvitset asustettasi. Esimerkiksi häät tai valmistujaiset ovat kausiluonteisia ja näihin pukujen suunnittelu ja materiaalien hankinta kestää muutamia kuukausia. Pohdi ja tilaa asusteesi siis hyvissä ajoin etukäteen..

2. Yhteistyössä ompelija-mestarin kanssa
2.1 Kustannusarvio
Valmistaudu keskustelemaan asusteen budjetista. Sinun täytyy päättää, kuinka paljon voit käyttää rahaa. Asusteen malli, materiaali, yksityiskohdat, vartalon erityiset ominaisuudet - kaikki ne vaikuttavat tilauksesi lopulliseen hintaan.
2.2 Neuvottelu
Ole valmis käyttämään vähintään 1 tunti keskusteluun ompelija-mestarisi kanssa ideoistasi ja asusteesi mallin valinnasta.
2.3 Ideasi
Jos mahdollista, etsi etukäteen kuvia lehdistä tai valokuvaa niitä asusteista, joista pidit ja joista olisit halunnut ottaa mallia, ensimmäistä tapaamista varten. Tämä auttaa ompelijaa asusteesi suunnittelussa.
2.4 Sopimus
Keskustelun pohjalta ompelija-mestari laatii sopimuksen, johon hän kirjaa, kaikki toiveesi ja liittää tuomiasi kuvia sekä tapaamisen aikana vartalostasi otettuja mittoja ja mallipiirroksia. Sopimukseen tulee tilattujen tuotteiden määrä, tyyppi, kankaat, lisämateriaalit ja aikataulu. Lue huolellisesti sopimus ennen kuin allekirjoitat sen. Jos jokin asia on epäselvä, älä epäröi kysyä. Muista, että materiaalien lopullinen menekki selviää vasta puvun tekovaiheessa. Sopimus on laillinen asiakirja ja allekirjoittamalla sen hyväksyt sopimusehdot.
2.5 Maksu
Yleensä sopimuksen allekirjoittamisen yhteydessä peritään ennakkomaksu, joka on noin 30-50 % puvun hinnasta. Työhön ryhdytään kun ennakko on maksettu. Mestari voi pyytää myös maksamaan kankaita etukäteen, sillä hänen täytyy maksaa kankaan valmistajalle tilatessaan sitä.
Koko summa maksetaan, kun asuste on valmis, sovitettu ja sen laatu vastaa odotuksiasi.

3. Kysy neuvoa ennen kuin ryhdyt toimintaan
Mitä ei kannattaa tehdä kysymättä neuvoa ompelija-mestariltasi.
3.1 Kaavat
Älä osta valmiita kaavoja kysymättä ompelija-mestariltasi neuvoa. Kaavan ja valmiin tuotteen koko eivät aina täsmää.
3.2 Kankaat
Älä osta kangasta kysymättä ompelija-mestariltasi. Ompelijasi on kankaiden ja vaatteiden asiantuntija. Näytä mestarille kangasnäytteitä, jos niitä on. Toisaalta ole valmis seuraamaan hänen antamiaan neuvoja täsmällisesti. Näin varmistat, että asustetavoitteesi täyttyvät. Ompelija-mestarisi kertoo sinulle, mikä kangas sopii parhaiten tarkoitukseesi ja mistä sitä voidaan ostaa. Jos toimit omin päin, etkä seuraa asiantuntevia neuvoja, halutun tuloksen saavuttaminen on vaikeaa.

4. Sovitukset
4.1 Oikea alusvaatteet
Kysy ompelijaltasi, mitä alusvaatteita puetaan puvun alle tai kerro mitä itse haluaisit pukea. Väärin valittujen alusvaatteiden päällä asuste ei istu kunnolla. Varaamalla oikeat alusvaatteet jo ensimmäiseen sovituskertaan säästät omaa aikaasi ja rahaasi, kun vältyt ylimääräisiltä sovituksilta.
4.2 Oikea kengät
Sinulla on myös oltava asianmukaiset jalkineet. Koron pituus vaikuttaa ryhtiisi ja mekon pituuteen. Väärillä kengillä menetät aikaa ja rahaa.
4.3 Painosi
Painon muutokset vaikuttavat asusteen sopivuuteen. Mikäli sen tekovaiheessa painosi muuttuu selvästi (±2-3 kg ei yleensä vaikuta), asusteeseen joudutaan ehkä tekemään sovitusmuutoksia. Jos niin käy, siitä tulee lisäkustannuksia ja ajan menetystä.
4.4 Henkinen tuki
Sovitukseen ei yleensä kannata ottaa mukaan perheenjäseniä, ystäviä tai muita tuttuja. Hyvä ja laadukas lopputyö edellyttää sinun ja asiantuntijan saumatonta ja häiriötöntä yhteistyötä.  
4.5 Puhtaus
Muista puhtaus. Ennen sovituksia kannattaa peseytyä. Parfyymit, hiuslakat, vartalovoiteet, muut kosmeettiset tuotteet ja hiki voivat jättää tahroja kankaalle. Jos et voi olla käyttämättä deodoranttia, ilmoita ompelijallesi etukäteen asiasta, jotta estetään tahrat.
4.6 Sovituksien siirto
Jos haluat siirtää sovitusaikaa, sinun täytyy ilmoittaa asiasta ompelijallesi vähintään 1 päivä etukäteen. Jos ilmoitat myöhemmin, sinulta voidaan periä maksu. Jos olet myöhässä, soita ja ilmoita asiasta mahdollisimman ajoissa.
4.7 Muuta huomioon otettavaa
Älä koske muihin tuotteisiin ompelimossa. Niihin voi jäädä tahroja. Tämä pätee erityisesti hienoista kankaista valmistettuihin asuihin. Jos tahrit jonkun muun vaatteet, tulee sinulle vastuu sen puhdistuksesta tai uudelleen tekemisestä.

5. Suunnittelun muutokset
Jos haluat tehdä mallimuutoksia, kun asuasi jo ommellaan, varaudu sopimuksen tarkistamiseen ja yleensä lisäkustannuksiin. Puhu muutoshaluistasi ennen kun asustettasi ryhdytään tekemään ja kun ompelija-mestari suunnittelee pukuasi. Hänen tulee tietää, mitä haluat ja mitä pohdit. Yhdessä voidaan sitten valita sopivat ratkaisuvaihtoehdot.
Jos yhteistyö ei sujuisikaan, ompelijalla on oikeus purkaa sopimus. Tällöin suunnitteluun, materiaaleihin ja työhön käytettyä rahaa ei palauteta. Sopimuksestasi pitäisi näkyä, kuinka monta mallimuutosta ja koekappaletta voidaan tehdä ennen kuin varsinaista mallia aletaan tehdä oikeasta kankaasta. Varsinaisen ompelun aloittamisen jälkeen kaikki muutokset aiheuttavat lisäkustannuksia.

Ompelija-mestari on kumppanisi unelmiesi asusteen luomisessa. Kun näillä ohjeilla aloitat hankkeen ja tiedät miten toimia sekä työskennellä asiantuntijan kanssa, lopputulos on mitä todennäköisimmin upea. Ja itse asusteen suunnittelu ja sovitus on itsessään mitä miellyttävin kokemus.

Julia Dunajeva